Demo af helhedsorienterede tiltag
Projektets formål er at demonstrere og formidle ny viden, der forbedrer kvaliteten og reducerer omkostningerne ved fremstilling af grovfoder, hvilket samlet set skal fremme en miljømæssig og økonomisk bæredygtig kvægproduktion på den enkelte kvægbedrift.
Der gennemføres følgende aktiviteter, der understøtter, at der på den enkelte bedrift kan iværksættes helhedsorienterede og målbaserede tiltag:
- Med udgangspunkt i nogle af de malkekvægsbedrifter, der deltager i lokale Grovfoderskoler formidles viden om, hvordan man på den enkelte bedrift kan optimere og forbedre grovfoderproduktionen. Der sættes fokus på udvalgte temaer, som blandt andet understøttes med muligheden for, at landmændene kan udveksle erfaringer via de sociale medier. Endvidere inddrages lokale rådgivere, da de har en vigtig formidlingsrolle i forbindelse med Grovfoderskolerne.
- Der findes en række management- og beslutningsstøtteværktøjer inden for grovfoderproduktionen. For at sikre, at den enkelte landmand opnår det fulde potentiale ved brugen af værktøjerne, vil der blive sat fokus på demonstration af og information om værktøjerne. Et vigtigt emne er værktøjer til optimering af foderforsyningsstrategi og markdrift. Lokale rådgivere bliver inddraget i arbejdet og demonstrationerne.
- Der demonstreres nye teknologiske løsninger på udvalgte bedrifter med henblik på en forbedret styring af grovfoderproduktion og -udnyttelse. Dette omfatter bl.a. nøjagtig og præcis registrering af tidsforbrug for arbejde og maskiner vedrørende grovfoderproduktionen fra mark til foderbord.
- Den nyeste danske og internationale viden om produktion og udnyttelse af grovfoder formidles. Dette sker gennem artikler og indlæg på kongresser og seminarer samt ved demonstrationer og indlæg på Grovfoderekskursionen, der gennemføres på topmoderne og effektive malkekvægbedrifter med deltagelse af landmænd, maskinstationer, firmaer og rådgivere.
Dette års sidste prøvetagning af majsen til helsæd viser, at der fortsat står majs tilbage med 20-23 % tørstof. Høsten er i fuld gang de sidste steder i landet.
Det er gode sager som sukker og protein, man mister, hvis saftafløbet fra majsensilagen ikke begrænses.
Økonomien i at fodre med fedt til malkekøer kan beregnes i en regnearksmodel, der bruges i kombination med DMS Foderplan.
Udbyttemåling og registrering af udbytterne er grundlaget for en optimering af grovfoderproduktionen. Brug denne vejledning og undgå de typiske fejl der forhindrer, at data kan flyde frit fra finsnitteren til Dansk Markdatabase.
KvægKongres 2016 - Peter Hvid Laursen
De anbefalede frøblandinger til græsmarker har fået deres årlige servicetjek. Der er kommet en ny blanding til de økologiske bedrifter med et højt indhold af rødkløver. Der er ikke ændret i blandingerne til de konventionelle bedrifter.
Oversigt over forsøg i projektet: Demonstration af helhedsorienterede og målbaserede tiltag i grovfoderproduktionen
KvægKongres 2016 - Tema: Foder
Ensileringsmidler i majs bør kun benyttes, hvis man ønsker at forbedre den aerobe stabilitet.
Artiklen resumerer erfaringer og resultater fra demonstration af scenarieberegninger på foderplan, markplan og maskinanvendelse via FMS (Foder-Mark-System).
I slutningen af maj skal der i konventionel majs være 35-40.000 sunde og livskraftige majsplanter pr. ha, før en omsåning eller isåning er aktuel. I økologisk majs skal der være 50.000 majsplanter pr. ha. Efter 1. juni bør man så en anden afgrøde.
FarmTestens formål er at belyse, om majshalvmøl, bladsvampe og fusarium kan begrænses ved forskellige typer mekanisk stubbearbejdning om efteråret ved pløjefri dyrkning.
Dagene er lange, og temperaturen stigende. Derfor kan fortørringen gå langt hurtigere end forventet. Og bliver græsset for tørt, går det ud over ensilagens kvalitet.
Prognose for tørstofindholdet i majshelsæd kan give et bud på høsttidspunktet i dine majsmarker. Prognosen kan suppleres med viden fra andre metoder til vurdering af tørstofindholdet i majshelsæd.
Nu starter slætgræsundersøgelsen, så du har mulighed for at følge græssets udvikling og vælge det rigtige tidspunkt at tage dit slæt. De første prøver bærer præg af det kolde vejr.
I fem marker fordelt over landet følges tørstofprocenten i kolbemajs og vandprocenten i kernemajs indtil slutningen af oktober. Se resultater fra de seneste prøver fra 26/10.
De første majsprøver er nu udtaget og viser, at høsten forventes at starte i første halvdel af oktober på Øerne og i midten af oktober i Jylland.
Kernemajs høstes, så snart den sorte plet er synlig ved kernernes tilhæftningssted og så vidt muligt med maks. 40 pct. vand. Sen høst øger risikoen for angreb af Fusarium.
Kolbemajs høstes med 55 pct. tørstof. Hvis dette ikke kan opnås i oktober, kan det være en bedre løsning at høste afgrøden som helsæd. Jo lavere tørstofindholdet er i kolben, des mindre bliver udbyttet i forhold til at høste majsen som helsæd.
Majshelsæd med 30-34 pct. tørstof skal snittes kort og ensartet med 9-10 mm snitlængde. Høstes majsen med en lavere tørstofprocent, øges snitlængden til 15-25 mm, og behovet for samensilering med saftsugende foderemner skal vurderes.
Majs skal høstes med helst 30-34 pct. tørstof i hele planten. Majshøsten forventes påbegyndt ca. 1. okt. i de luneste egne. I øvrige egne kan majsmodningen knibe, og der kan blive behov for samensilering med saftsugende foderemner.
Programmet for årets grovfoderekskursion er lagt. I år holdes ekskursionen i Sydvestjylland med besøg hos to mælkeproducenter i henholdsvis Ribe og Bramming.
Ammoniakdispensationen redder en god del af bl.a. den nordjyske halm. Men dispensationen kom for sent. Bedre timing fremover er på vej.
Resultaterne fra forsøg med majssorter til helsæd, kolbe- og kernemajs kan nu ses på Sortinfo. Vælg kun majssorter, som er afprøvet i Landsforsøgene.
Her finder du materialer fra præsentation af Foder-Mark-System (FMS) den 24.06.2015
Der er i den forløbne uge indberettet 2 partier af majsfrø med mangelfuld fremspiring.
Utilstrækkelig kontakt mellem græsfrø og fast bund ved såning medfører dårligere etablering af kløvergræs.
Der er afholdt møde for rådgivningsvirksomheder i DLBR, med egne rådgivningsforløb inspireret af ”Grovfoderskolen”. Der er en række konkrete anbefalinger til det videre arbejde.
Indlæg på Plantekongres 2016.
Udsigten til en ringe majshøst kræver nøje stillingtagen til den kommende sæsons grovfoderforsyning.
Siden forrige uges prøvetagninger er tørstofprocenten i majsen iflg. de seneste prøver fra den 5. oktober, steget mindre end forventet.
Dias - Grovfodersemniar- 2016
Bilag - Grovfodersemniar 2016
Indstik til kvægNYT nr. 8 - 2016
Op til fem uger senere høst end sidste år har sat de fleste kvægbrugeres tålmodighed på prøve.
Mens der ikke er sket meget på fordøjeligheden, er proteinniveauet i slætgræsset til gengæld faldet rigtig meget siden analyseresultaterne for otte dage siden.
Udviklingen i slætgræsset rundt i landet kan nu følges her på siden frem mod slættidspunktet. Kvæg- og planteavlskonsulenterne fra DLBR rådgivningscentrene udtager hver uge prøver af udvalgte slætgræsmarker.
Shredlage er en ny måde at snitte majs, der kan være med til at øge andelen af majsensilage i rationen. Men metoden er mest relevant, når majsen er veludviklet.
Årets grovfoderekskursion afvikles 10. juni med besøg på to bedrifter i Sydvestjylland. Dagen er spækket med nyheder og spændende viden.
Varmen lod vente på sig, og derfor var sukkerniveauet i græsset - trods et fald – fortsat højt den 11. maj.
Det varme sommervejr lader vente på sig, og majsen er kommet yderligere bagud i forhold til normal klima. Blæst har forværret situationen og har været den største synder i flere områder af landet.
Det er vigtigt at reducere saftafløbet ved ensilering af umoden majs for at undgå stort tab af både udbytte og foderværdi.
Udbyttemåling bidrager med viden om udbytter på afgrøde- og markniveau, som er helt central for optimering af grovfoderproduktionen på den enkelte bedrift. I Mark Online er det nu muligt at få vist udbytterne i tabeller og figurer.
Bilag - Grovfoderseminar 2016
Dias - Grovfoderseminar 2016
Sæt allerede nu kryds i kalenderen den 10. juni 2015 og kom til en inspirerende og udbytterig dag, hvor grovfoder i mark og stald sættes på dagsordenen. I år besøger vi området omkring Bramming og Ribe.
Der har ikke været den store udvikling i græsset i uge 20. Men nu viser græsprognosen, at vi skal bruge tørvejr, så der kan høstes. Der er udsigt til et godt proteinniveau i første slæt.
Det har ikke bare været koldt, der har også blæst en kold vind fra vest i egnen omkring Lemvig. Derfor er det også et af de områder i landet, hvor den ringe sommer er gået hårdest ud over majsen.
Majs trives ikke godt i en kold og blæsende sommer som 2015. Landskonsulent Martin Mikkelsen, SEGES er taget ud til en knæhøj majsmark, hvor han fortæller om udsigterne og de forholdsregler, man kan tage på nuværende tidspunkt.
Udbyttemåling i grovfodermarken er afgørende for at kunne optimere grovfoderproduktionen. Ny film fortæller hvorfor og hvordan.
Lige nu ser det fornuftigt ud med græsset, men majsen er 2-4 uger bagefter. Skal der suppleres med helsæd, er det vigtigt at vælge det rigtige høsttidspunkt, ligesom det er afgørende at passe på udlægget.
Artikel bragt i Mark Special nr. 2 - 2015